Tudomány

Fejlett műszemeket terveznek

A tudomány ma már számos területen képes maradandót alkotni, olyan emberi szerveket pótolhatunk, amelyek már használhatatlanok. Elég csak a művégtagokra gondolni, de ennél sokkal bonyolultabban működő szerveket is át tudnak már ültetni, valamint el tudnak készíteni. Rengetegen köszönhetik a tudománynak azt, hogy például járhatnak egy új, művégtag segítségével.

Continue Reading
Tudomány

Magyar kutatók fejthetik meg a hideg folt titkát

Magyar asztrofizikusok felfedezése sokat segít abban, hogy jobban megérthessük a titokzatosnak tartott hideg foltokat, amelyekkel számos szakember foglalkozott már. Az asztrológia területén a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society az egyik legrangosabb folyóirat, ennek április számában jelent meg a tudósok tanulmánya. A kutatásban részt vett az MTA-ELTE Lendület asztrofizikai kutatócsoport, valamint a Hawaii Egyetemen dolgozó magyar tudósok. A hideg folt megértése fontos lépés lehet, hiszen ezáltal könnyebben érthetjük meg az univerzum fejlődését is.

Continue Reading
Tudomány

Exoholdak után kutatnak

Az exoholdak olyan égitestek, amelyek hasonlóak a Naprendszer holdjaihoz, ám ezen a rendszeren kívül esnek. A csillagászok a Kepler űrtávcsővel kutatják az exoholdakat, mint a földönkívüli élet potenciális helyszíneit. A legtöbben távoli galaxisokba eső exobolygók kapcsán feltételezik a Földön kívüli élet nyomait, így számos kutatásra került sor ezzel kapcsolatban. Most azonban a NASA tudósai új kutatási területen kezdtek el dolgozni, a projekt célja az exoholdak vizsgálata. Olyan, a mi Naprendszerünkön kívül eső bolygók holdjait kutatják most az asztronómusok, amelyek körülményei alkalmasak lehetnek, akár az élet kialakulásához is.

 …

Continue Reading
Tudomány

Az Antarktisz jege megváltoztathatja a Föld képét

Az Antarktisz egyre nagyobb mértékben olvadó jege jelentős százalékokban növeli a tengerek vizét, erre a következtetésre jutottak a legújabb, ezzel kapcsolatos tudományos kutatások. Azt már hosszú ideje tudjuk, hogy a gleccserek folyamatosan olvadnak, azonban pontos számadatokkal ritkán találkozhatunk, a tudomány ezen területéről azonban most éppen ilyen hírek érkeztek. A NASA műholdas kalkulációi azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben évente kb.

 …

Continue Reading
Tudomány

Érdekes tudományos felfedezés: óriási fekete lyuk

A Nature című brit tudományos magazinban publikáltak arról a hatalmas fekete lyukról, amit nemrég fedezett fel a Hszüe-ping Vu által vezetett nemzetközi tudományos kutatócsoport. Hihetetlenül hangzik, de az újonnan felfedezett fekete lyuk tömege 12 milliárdszorosa a Napénak. Szerencsére nem kell aggódnunk miatta, hiszen 12,8 milliárd fényévnyi távolságra helyezkedik a Földtől, egy aktív galaxis belsejében. A hatalmas távolság miatt, a szakemberek nem a jelenlegi állapotában látják a fekete lyukat, hanem a múltját, amikor az univerzum rendkívül fiatal volt a maihoz képest, csupán 900 millió éves.

 …

Continue Reading
Tudomány

A tudományos módszertan megismerése

A tudományos módszertan, vagy metódus különböző módszerek együttesét jelenti, amelyek megkülönböztető jegyeit képezik a tudománynak. Ez a módszertan meghatározza a tudományos kutatás menetét. Nem mindenki ért egyet a tudományos módszer létezésében vagy meghatározásában, azonban van néhány alapszabály, amelyek elfogadottak tudományos körökben. A hipotetikus-deduktív logikai struktúrát mindenki szükségesnek tartja, aki elfogadja ezt a módszert. A tapasztalati tudományok esetében rendkívül fontos az empirikus kontroll, ami egyetlen kutatásból sem hiányozhat.

 …

Continue Reading
Tudomány

A magyar tudomány ünnepe

A Magyar Tudós Társaság megalapítása rendkívül fontos lépés volt, erre Széchenyi István által volt lehetőség, hiszen 1825. november 3-án felajánlotta az összes birtokának egyévi jövedelmét annak érdekében, hogy megalapíthassák a Magyar Tudós Társaságot. Ez a dátum rendkívül fontos, emiatt november 3-án ünnepeljük a magyar tudomány ünnepét. Már 1997 óta megemlékezik az MTA erről a napról, azonban hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden évben ugyanezen a napon a magyar tudomány ünnepét.…

Continue Reading