Tudomány

Fejlett műszemeket terveznek

Műszemet fejleszthetnek ki
Műszemet fejleszthetnek ki

A tudomány ma már számos területen képes maradandót alkotni, olyan emberi szerveket pótolhatunk, amelyek már használhatatlanok. Elég csak a művégtagokra gondolni, de ennél sokkal bonyolultabban működő szerveket is át tudnak már ültetni, valamint el tudnak készíteni. Rengetegen köszönhetik a tudománynak azt, hogy például járhatnak egy új, művégtag segítségével.

 

A szemek terén is eljött a változás ideje. Egy olasz biotechnológiai cég szakemberei olyan műszemet akarnak tervezni, ami többet tud majd, mint a természetes látószerv. Ez furcsán hangzik, főleg azt figyelembe véve, hogy szemünk az egyik legbonyolultabb és legérdekesebb szervünk. Azonban mégsem az, hiszen valóban nem tökéletes, nem mindig fókuszál megfelelően, a teljesítménye idővel romlik és irritáció, fertőzés esetén nagy fájdalmakat kell átélni. Mindezeket a kezdetben egészséges és tökéletes szemek kapcsán mondhatjuk el, hiszen nem mindenkinek van olyan szerencséje.

 

Vannak, akiknek velük született rendellenességgel kell élniük, másoknak időközben alakul ki valamilyen szembetegség. A műszem minderre megoldást jelenthet a szakemberek szerint. Valóban ambiciózusnak tűnik az olasz MHOX cég projektje, hiszen szintetikus helyettesítővel, vagyis műszemmel akarja jobbá tenni az emberi szemet. A vezető tervező úgy gondolja, hogy a biológia fejlődése a nyomtatás, valamint a hekkelés területén lehetőséget fog nyújtani a közeljövőben arra, hogy a hibás szerveinket, testrészeinket kicserélhessük vagy megnövelhessük ezek teljesítményét.