Tudomány

A magyar tudomány ünnepe

A magyar tudomány ünnepe
A magyar tudomány ünnepe

A Magyar Tudós Társaság megalapítása rendkívül fontos lépés volt, erre Széchenyi István által volt lehetőség, hiszen 1825. november 3-án felajánlotta az összes birtokának egyévi jövedelmét annak érdekében, hogy megalapíthassák a Magyar Tudós Társaságot. Ez a dátum rendkívül fontos, emiatt november 3-án ünnepeljük a magyar tudomány ünnepét. Már 1997 óta megemlékezik az MTA erről a napról, azonban hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden évben ugyanezen a napon a magyar tudomány ünnepét.

 

Ezen a napon és a rá következő hetekben Magyarország több városában is rendezvények zajlanak, amelyek célja a magyar tudomány megünneplése és ennek népszerűsítése minél szélesebb körben. A legfontosabb városok ebből a szempontból Budapest, valamint Debrecen, azonban nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is ebben az időszakban ünneplik a magyar tudományt. Minden évben van egy vezérgondolat, amely mentén zajlanak a rendezvények, ez a gondolat évről évre változik.

 

A rendezvények között minden évben megtalálhatjuk többek között az előadásokat, kiállításokat, tudományos fórumokat, filmvetítéseket, amelyeket komoly szervezési munka előz meg. 2014-ben már 11. alkalommal szervezték meg ezt a rendezvénysorozatot, amelynek ismét nagy sikere volt, a Kárpát-medencében sok ezer ember vett részt hétről hétre a különböző rendezvényeken. Ahogyan az eddigiekben, 2014-ben is volt egy közös gondolat, amely köré épültek a különböző rendezvények, a tavalyi évben a kiemelt téma és főcím a „Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek” volt.