Önkéntes nyugdíjpénztár
Szolgáltatás

Önkéntes nyugdíjpénztár: megéri? Mit kell róla tudni?

Felkészülni valami olyanra, amiről még nem tudni, hogy pontosan mit hoz magával, közel sem egyszerű feladat. A jövő pontosan ilyen. Sajnos a jelenkori gazdasági rendszerek olyan kaotikus működést mutatnak, ami kétségessé teszi a jövőjüket. A bizonytalanság pedig komoly terheket ró a társadalom minden tagjára. Egy most dolgozó személy úgy gondolhatja, hogy a fizetése éppen ideális ahhoz, hogy abból jól megéljen. De mi lesz a nyugdíjas években? Ha az állami nyugdíjrendszer valamilyen oknál fogva összeomlik, amire elég nagy esély mutatkozik, akkor a megélhetés azonnal kétségessé fog válni.

60-70 éves kor felett a fizikai, de még a szellemi munkák végzése sem egyszerű, főleg olyan mértékben, ami után elegendő jövedelem folyik be. Ha az állami megtakarításra ilyen formában nem lehet számítani, akkor mi marad? Vannak egyéb magánjellegű megtakarítási formák, amelyek egyre népszerűbbé kezdtek válni az elmúlt években. Ezek közül az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik ilyen.

Voltaképpen egy teljesen önkéntes alapú rendszerről van szó, amihez nincs másnak hozzáférése. A magánnyugdíjjal szemben, ez biztosan nem fog eltűnni, hiszen az államnak semmilyen ráhatása sincs, bár bizonyos mértékig, adójóváírással támogatja azt. 1993-ban jöttek létre ezek a nyugdíjpénztár rendszerek és azóta több mint 1 millió tagot számlálnak. Összesen 32 rendszer működik, amiből 21 nyílt és bárki beszállhat bizonyos tagdíj megfizetése mellett, a maradék 11 zárt csoport ilyen tekintetben.

Több előnye van az önkéntes nyugdíjpénztárnak, amit megéri okosan kihasználni. Többféle előre összeállított befektetési portfólióból lehet választani, amelyek eltérő költségeket követelnek és ennek megfelelően a hozamok is másmilyenek. Taggá válni tehát egyszerű, de a megfelelő döntés alapos megfontolást követel. Ebben a grantis.hu weboldal munkatársai örömmel állnak bárki segítségére. A részletes útmutatók mellett, személyes konzultáció keretében, az optimális feltételek között veheti kezdetét a nyugdíjra való befektetés és megtakarítás. Menet közben is lehet változtatni a portfólión, ami további jó lehetőségeket kínál.