nyugdíjbiztosítások
Szolgáltatás

Nyugdíjbiztosítások összehasonlítása: milyen típusok léteznek?

Az állami nyugdíjat tanácsos valahogyan kiegészíteni, ha nem akarunk majd anyagi gondokkal küzdeni idős éveinkben. Ennek érdekében, a legtöbben Magyarországon a nyugdíjbiztosítás nyújtotta lehetőségeket választják manapság. A Grantis szerint a nyugdíjbiztosítások két típusával találkozhatsz egy-egy biztosító kínálatában, amelyek leginkább abban térnek el, hogyan kezelik a vagyonodat. Az első a hagyományos nyugdíjbiztosítás, aminek lényege, hogy a lejáratkor vagy halálesetkor a biztosító visszafizeti legalább azt az összeget, amit havonta befizettél.

Ennél a módozatnál úgy van kiszámolva a lejárati összeg, hogy egy 2-2,50%-os fix kamatot garantál, de efölött a biztosító által elért többlethozam 80-100%-a is megkapható. Tehát a hagyományos nyugdíjbiztosítás garantált kamatot biztosít, ami szerepel a szerződésben is, ezért ez a megoldás azoknak a megtakarítóknak ideális, akik fokozottan kerülik a kockázatot. Így hosszútávon nem lesznek olyan magas hozamaid, mintha nem kapnál garanciát, de hát a biztonság miatt mindenképpen megéri ezt a módozatot választani.

A másik lehetőség, amit igénybe vehetsz, a befektetéssel kombinált nyugdíjbiztosítás. Itt, a hagyományos nyugdíjbiztosítással ellentétben, sokkal nagyobb szabadságot kapsz, beleszólhatsz abba, hogy a biztosító mibe fektesse a pénzedet. Te választhatod ki a befektetési alapot, biztosító társaságonként akár 15-20 közül. Kedved szerint fektethetsz be különböző régiókba, iparágakba vagy részvényekbe, kötvényekbe.

De a befektetési alapok kombinálhatóak is, ily módon létrehozható egy olyan portfólió, amivel egyszerre vállalhatsz neked tetsző kockázati szintet és érhetsz el közepes-magas hozamokat. Ezen felül még léteznek úgynevezett menedzselt, illetve céldátum alapok is. Ezeket a biztosító szakemberei kezelik, úgyhogy nem kell sem értened, sem foglalkoznod vele, mégis esélyt adnak a kiemelkedő hozamokra. Több száz vagy több ezer értékpapírt is tartalmazhatnak a választható befektetési alapok, vagyis a gazdaság egy bizonyos szeletét veheted meg.