Webáruház

A kellemes aromájú jázmin rizs

Jázmin rizs

Egyik legízletesebb köretünk a rizs, ami Ázsiából érkezett az európaiak asztalára. A sokunk kedvenc ételének számító rizs számos fajtával rendelkezik. Fogyasztása rendkívül változatos és egészséges, hiszen mindegyiknek megvan a maga pozitív biológiai hatása a szervezetünkre.

Külalakra és ízre a jázmin rizs nagyban hasonlít társára, a basmatira, ám számos területen különbözik attól. A hosszú szemű rizs nevét a jázmin virágról kapta, az illatát akár 1- 1,5 évig is megőrzi, rendkívül kellemes, karakteres. A lágy textúrájú jázmin rizs rendelkezik a legmagasabb

glikémiás indexszel, ami még a tiszta glükóznál is nagyobb. Bővelkedik szénhidrátban és fehérjékben, ami elengedhetetlenül fontos az izmaink megfelelő növekedésében. Vitamintartalma is említésre méltó, hiszen a jázmin rizs gazdag B-vitamin forrás.

Niacin tartalma segít szervezetünknek helyesen szabályozni a koleszterinszintet, emellett pozitívan hat a szellemi teljesítőképességünkre, hiszen tiamin tartalmának köszönhetően, kedvezően hat az idegrendszer működésére. Fontos szerepet vállal az immunerősítésben és a vérképzésben.

Azoknak, akiknek kevés idejük van a főzésre, a jázmin rizs eszményi megoldásként szolgálhat, hiszen rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető a konyhai felhasználása során. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne főzzük túl, mivel azzal elrontjuk a kulináris élvezetét. Elkészítve szépen pereg, a szemek nem tapadnak egymáshoz. Kiválóan alkalmazható köretként az ázsiai jellegű ételekhez, különleges aromája pedig fokozza az elfogyasztásának élményét.