Webáruház

Dömperhez típusvizsga szükséges?

A hatékony dömper

Sok olyan földmunkagép van, amihez speciális engedély vagy típusvizsga szükséges. Ezek közé tartozik a kotrógép, a markoló és még lehetne folytatni a sort.

A dömper elsősorban bányákban használatos, ahol több mázsányi anyagot termelnek ki rövid idő alatt. Ahhoz, hogy az emberek hozzájussanak a különböző kavicsokhoz, kövekhez és egyéb kitermelt anyagokhoz, szükséges hozzá egy nagyméretű fúró és egy nagy teherbírású, illetve teljesítményű dömper. Ez a speciális munkagép többemeletes háznak megfelelő nagyságú is lehet, főleg akkor, hogyha a bányákban alkalmazott kivitelekről beszélünk. A legkisebb méretű változat 3300 lóerős és 320 tonnányi rakományt képes megmozgatni.

A világ legnagyobb méretű dömperének kerekei szélesebbek, mint egy kamion platója. Maga a gép méretei 230 darab Hummer H2-nek, 580 darab Opel Astrának, 20 telepakolt kamionnak, vagy 2 Boeing 747-8 utasszállító repülőgépnek felelnek meg. A BelAz dömper 64 km/h-val képes haladni, azonban egy 10 %-os leejtő esetében ez lecsökken 40 km/h-ra.