Térinformatika

Térinformatika az országos mentőszolgálat segítségére

A térinformatika hasznossága a közszolgáltatások tekintetében
A térinformatika hasznossága a közszolgáltatások tekintetében

Bizonyára, sok esetben egy emberi élet is múlhat azon, hogy megfelelő és időbeli orvosi támogatást, ellátást kap egy-egy szerencsétlenség, váratlan rosszullét következtében. Ezért célszerűvé vált a mentőszolgálat számára, hogy valamilyen innovatív módszert alkalmazzanak a mentési akciók tekintetében, főként, ha sürgősen egy adott helyszínre kell kiérkezzenek. Ennek érdekében, az Országos Mentőszolgálat júniustól kezdve egy új rendszert fog bevezetni, aminek köszönhetően jóval hatékonyabbá válik majd a munkafolyamat is.

A helyszínre történő 15 percen belüli kiérkezések száma 85%-al fog növekedni, a szóban forgó rendszernek köszönhetően, illetve a kocsik felszereltsége is 80%-os javulást fog mutatni. A módszer eredményességéhez a geometriai térinformatika járul hozzá, aminek a segítségével lehetővé válik a térképi megjelenítés, az útvonaltervezés, a jármű követhetősége a mentőszolgálat részére. A szolgáltatás mind az irányítócsoportok, mind pedig a mentőautók számára elérhetővé válik, ezzel biztosítva a gördülékeny munkafolyamatot.

A mentésirányítók azonnal láthatják az érintett helyszínt, illetve azt is, hogy a mentőjárművek milyen útvonalon és milyen időkategórián belül ékezhetnek ki az adott területre. Ennek köszönhetően, a központi irányítócsoport a mentésre legalkalmasabb járművet küldheti ki a helyszínre, a megadott koordináták alapján. A program lehetővé teszi bármikor az új útvonalak megtervezését amennyiben szükséges, hiszen ez szintén hozzájárul a hatékonyság növeléséhez és maximalizálásához.