Egészség

Módszerek és javaslatok a macskaszőr allergia kezelése érdekében

Megoldások a macskaszőr allergia kezelése érdekében
Megoldások a macskaszőr allergia kezelése érdekében

Az allergiás megbetegedések tünetei néha csak kellemetlenséggel járnak, máskor viszont életveszélyesek is lehetnek. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy időben diagnosztizálják a problémát, hogy kezelni lehessen, amíg nem fordul komolyabbra. Egyre több macskatartónál jelentkezik a allergia, amit a szőrére tapadt fehérje molekula okoz. A macskaszőr allergia kezelése több módszerrel is lehetséges. A legdrasztikusabb megoldás, ha a betegség diagnosztizálása után rögtön megszabadulunk a kedvenceinktől.

Elajándékozhatjuk őket egy állatszerető szomszédnak, megbízható barátnak vagy egy rokon gyermekének, aki odavan az állatokért. Ez még azonban nem elég, hiszen a lakásban rengeteg macskaszőr maradhat még, ezért egy alapos takarítást is be kell iktatni, a sürgősen elvégzendő dolgok sorába. Gyakran ez sem elég, hiszen a macskaszőr könnyen rátapad a ruhára, bőrre és ha vendégül látunk olyan személyt, akinek cicája van, az is könnyedén behozhatja az allergént a lakásba. A macskaszőr allergia kezelése tehát nem egyszerű feladat. Azonban a megoldások sora kimeríthetetlen.

Ha nem szeretnénk megszabadulni kedvenc háziállatainktól, akkor kevésbé drasztikus megoldás után kell nézni. A macskaszőr allergia kezelése úgy is megoldható, hogy távol tartjuk az állatot azoktól a helyektől, ahol gyakran tartózkodunk. Mindenképpen ki kell tiltani a hálószobából és a nappaliból. Amennyiben kertes házban élünk, akkor ez könnyen megoldható, hiszen az udvaron és garázsban is jól érzi magát a kedvencünk. Azonban tömbházban lakóknál ez már nehezen megoldható.

Ilyenkor a fürdőszobában lehet elkülöníteni neki egy sarkot, viszont az tudni kell, hogy a macska mozgásigénye igen nagy. Így ha nem tudunk elég nagy területet biztosítani a számára, akkor jobb megoldás az elajándékozás. A macskaszőr allergia kezelése gyógyszeres, terápiás módszerekkel is lehetséges, de ezt általában csak súlyosabb esetekben alkalmazzák. Az esetek többségében segít, ha elkerüljük a macskával való kontaktust. A gyógyszeres kezelés során antihisztamint juttatnak a szervezetbe, ami semlegesíti a felszabadult hisztamin gyulladáskeltő hatását.