Térinformatika

Mi mindent érdemes tudni a térinformatikáról?

A térinformatika hasznossága
A térinformatika hasznossága

A térinformatika viszonylag egy fiatal tudományágnak tekinthető, hiszen fejlődése teljes mértékben egybeforrt és összeköthető a számítógépek megjelenésével, ezek fejlődésével, innovációjával. Ebből kifolyólag már rögtön következtethetünk is a szó lényegére, hiszen a térinformatika szerepe a hagyományos térképészet és térképhasználat számítógépre történő adaptálásában rejlik.

Ennek köszönhetően, az emberek képesek lettek könnyebben és ésszerűbben tájékozódni, hiszen a viszonylag könnyen kezelhető számítógépes szoftverek lehetővé tették ezt számukra. A térinformatika, ezért joggal jelenthetjük ki, hogy az informatika egyik speciális ágazatának tekinthető, aminek kertében az információ alapjául szolgáló tárgyak úgymond a térhez, a földrajzi területekhez kötődnek. Magába foglalja az információk tárolását, feldolgozását, továbbítását egy rendkívül praktikus és kézenfekvő módszer segítségével. Eszközének a GIS, azaz a földrajzi információs rendszer tekinthető, aminek köszönhetően különböző információkat nyerhetünk, a földrajzi helyekhez köthető adatok segítségével.

A hálózat fejlődésének és terjedésének köszönhetően, egyre könnyebbé, egyszerűbbé válik az információk elérése illetve továbbítása is. Ezért joggal jelenthetjük ki, hogy a térinformatika jelentősen megkönnyítette az emberek életét, hiszen sokkal egyszerűbbé tette a tájékozódásukat. Ennek köszönhetően képesek lettünk arra is, hogy a világ bármelyik pontján, bármilyen ismeretlen területen kiigazodjunk, ezeknek a rendszereknek a segítségével.