Szolgáltatás

Mi az az SSL-tanúsítvány és miért van rá szükség?

SSL-tanusítvány
SSL-tanusítvány

A világháló (World Wide Web) rengeteg új, potenciális ügyfélhez biztosít hozzáférést. Azonban, az emberek bizalmának elnyeréséhez minőségi termékek és szolgáltatások kellenek. Az online adatcsere esetében a biztonság jelenti a kulcsszót.

Az SSL (Secure Sockets Layer) egy olyan átviteli protokoll, amely a szerver és a kliens közötti, titkosított kommunikációt szabályozza. Az online vállalatok világszerte az SSL-tanúsítványt használják a weboldalaik biztonságának garantálása érdekében, illetve azért, hogy megbízhatónak tűnjenek az ügyfeleik szemében.

Ha SSL-t szeretnél a weboldaladra, akkor először egy SSL-tanúsítványt kell szerezned, és telepítened kell a szerverre. Az online kereskedelemmel foglalkozó szervezeteknek feltétlenül szükséges az SSL-tanúsítvány a szerveren annak érdekében, hogy biztonságosak lehessenek a pénzügyi tranzakciók, illetve hogy a vállalattal és az ügyféladatokkal kapcsolatosan se történhessen visszaélés. Az SSL-tanúsítvány tulajdonképpen egy digitális útlevél, illetve az adattitkosítási folyamat egyik fontos eleme, amely hozzájárul az online tranzakciók titkosítássá tételéhez. Az SSL használatának az az egyik legfőbb célja, hogy az Interneten keresztül továbbított érzékeny információ titkos maradjon, és csak a címzett legyen képes megérteni az üzenetet.

Az SSL-tanúsítvány hitelességet nyújt, és gondoskodik arról, hogy egy böngészővel is biztonságos lehessen a weboldalon történő kommunikáció. A tanúsítványnak az a szerepe, hogy az SSL-protokollon keresztül biztonságosan lehessen elindítani az adatküldést. Ennélfogva a biztonság nem garantálható SSL-tanúsítvány nélkül, mivel ez pont arra szolgálna, hogy a privát, vállalattól származó információt összekapcsolja egy kriptográfiai kulccsal.

A hitelesítési szolgáltatókon keresztül történik az SSL-tanúsítvány kiállítása, amely tartalmazza a domain nevet, a vállalat nevét, a címét, a lejárati dátumot, illetve a kiállítást végző hitelesítési szolgáltatóval kapcsolatos adatokat. Alapjában véve bárki készíthetne ilyen tanúsítványt, de a böngészők csak azokban bíznak meg, akik rajta vannak a saját, hiteles szolgáltatókról vezetett listájukon. Az installálás után az SSL-tanúsítvány meg fogja védeni a bevitt információkat.