Szolgáltatás

Igazi társ az okosház

Intelligens házak

Egyre több olyan technikai elem létezik, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket. Egy előre beállítható klíma, árnyékoló redőny, szabályozható fűtés azonban még nem jelenti azt, hogy okosház az, amiben élünk. Különbséget kell tenni a nagyfokú automatizálás és az intelligens rendszerek között. Lássuk egy kicsit részletesebben, hogy mégis miről van szó! Több olyan egymástól független készülék létezik, amelyeket összehangolhatunk úgy, hogy akkor induljon be az egyik, amikor a másik elvégezte a feladatát.

Például a szellőztetést követően kezdjen megemelkedni a lakás hőmérséklete, vagy délben az árnyékoló egységek leeresztése után történjen meg a légkondicionálás. Mindez, de még ennél jóval több is elérhető automatizálással. Az okosház azonban jóval többet nyújt ennél, hiszen az információáramlás kétirányúvá válik. A központi rendszer, amin keresztül minden irányítható jelzi, ha valami nem a megfelelő hatásfokkal működik, vagy ha a kívánt hatás nem lett elérve. Az okosház nem egyszerűen szolgánkká válik, hanem partnerünké, amivel közösen alakítjuk ki azt az állapotot, ami kényelmessé teszi az életünket.

Mindent funkcionálhatunk és néhány megfelelő érzékelő beépítésével elérhető, hogy csakis bizonyos paraméterek beállta után induljanak be az egyes rendszerek. Az intelligens házak hasznos funkciókat látnak el, hiszen gondoskodnak a jó közérzetről azzal, hogy több feladatot levesznek a vállunkról. Nincs többé gondunk a redőnyök fel- és leengedésével, a meleg víz és a szobák hőmérséklete is tetszőlegesen, időparaméterekhez köthető. Például az intelligens házak, helyiségekre lebontva is eltérő hőfokot tarthatnak.

Amikor reggel elmegyünk munkába a szoba levegője lecsökkenthető 18 fokig, majd mire hazaérünk egy kellemes 25 fok fogad bennünket. Így aztán elég jelentős költségek megspórolhatóak, amelyek az intelligens házak kiépítése mellett szólnak. Ha szeretnénk még több hasznos információt megtudni a részletekről, akkor látogassunk el az intherm.hu oldalra és tudakozódjunk! Ha kedvet kapunk és szeretnénk az otthonunkat átalakítani, akkor itt van rá a remek lehetőség!