Egészség

A húgysav és a köszvény kapcsolata

Köszvény kialakulása

A húgysav mindenki vérében jelen van, de normál esetben nem okoz problémákat, mivel a vizelettel együtt folyamatosan ürül a szervezetből. Rendellenességről akkor beszélhetünk, amikor a húgysav kristályosodik és lerakódik az ízületeknél, ami a köszvény kialakulásához vezet.

Ezt azonban nagyon nehéz észrevenni, ugyanis a köszvény rohamokban jelentkezik, így hónapok vagy évek is eltehetnek két alkalom között. A kisebb ízületeknél jelentkező duzzanat, lüktetés, fájdalom és a bőr hőmérsékletének megemelkedése mind erre utalnak, azonban ezek a tünetek más betegségek velejárói is, így laikus szemmel könnyen elmehetünk mellettük.

Pedig nagyon fontos, hogy a köszvény minél hamarabb diagnosztizálva legyen, ugyanis ebben az esetben kezelhető, illetve tünet-mentesíthető. Ellenben, ha elhanyagoljuk, akkor az ízületek deformálódásával is számolni kell, ami már nemcsak fájdalmas, hanem a mozgást és a mindennapi tevékenységeket is megnehezíti. Ugyanakkor, a köszvény esetében is a megelőzés a legjobb ellenszer, amit az egészséges táplálkozással valósíthatunk meg.