Informatika

Hosszú nappalok és melegrekordok: hogyan hűtsünk nyáron?

Szerver hűtés
Szerver hűtés

Az adatközpontok legnagyobb folyamatos kihívása: biztosítani, hogy az elektronikai eszközök ne hevüljenek túl az általuk termelt hőtől. Hogyan figyelhetünk erre az év legmelegebb hónapjaiban, amikor egyébként sem egyszerű élhető hőmérsékletet biztosítani beltereken?

Mindenekelőtt azt kell elkerülnünk, hogy a szerverterem egyes pontjain különösen magas hőmérséklet alakuljon ki. Ezt úgy érhetjük el, hogy a szervereket egyenletesen osztjuk szét, sűrűségüket csökkentjük.

Virtualizációval az üzemben tartott gépek számát is csökkenthetjük, ami egyszerűbbé teszi ezt és a megtermelt hő mennyiségét is csökkenti, értelemszerűen tehát könnyebbé, energiahatékonyabbá teszi a hűtést.

A rendszerek karbantartása a legalapvetőbb tevékenység: nem csak nyáron szükséges ez, egész évben tisztán és működőképesen kell tartanunk a hűtőrendszert. A szűrők, az egész levegőkeringetés megtisztítása különösen fontos: a szennyeződések lerakódva csökkentik a hűtés eredményességét, a szerverterem levegőjébe kerülve pedig kárt is okozhatnak magukban a gépekben, a hőmérséklettől függetlenül.

Ugyancsak bármikor alkalmazható megoldása a hőfolyosók alkalmazása. A rackeket és bennük a szervereket úgy rendezzük el, hogy hideg és meleg hőfolyosókat hozzunk létre, így segíthetjük a levegőkeringetést.

Szükség esetén, ha minden erőfeszítésünk ellenére a központ hűtőrendszere nem volna képes tartani a versenyt az emelkedő hőmérséklettel, alkalmazhatunk mobil hűtőegységeket is, amelyeket a legmelegebb pontokon érdemes elhelyezni. Ehhez persze szükséges némi tervezés, pontosan meg kell határoznunk, hol működhetnek a leghatékonyabban az eszközök, és nem kétséges, hogy ezzel további energiát emésztünk fel – az alacsony energiahasználatnál azonban értelemszerűen az eszközök és az azokon tárolt adatok épsége előbbre való.

Egy modern adatközpontban, amilyet a DoclerNet is üzemeltet, minden eshetőségre fel kell készülnünk, télen és nyáron is hatékonyan kell biztosítanunk a hűtést. Ha azonban megfelelően felkészülünk, karbantartjuk a rendszereket és folyamatosan figyeljük a teljesítményt és a hőmérsékleteket, jó eséllyel nem kell aggódnunk a legnagyobb nyári hőség miatt sem.