Térinformatika

A térinformatika alapjainak megismerése

A térinformatika rendkívül fontos
A térinformatika rendkívül fontos

A földrajzi információs rendszert már számos szakterületen használják a világ minden területén, ez egy olyan, számítógép által kreált rendszer, amely különböző földrajzi helyekhez kapcsolódó adatok gyűjtésével, elemzésével, kezelésével foglalkozik. Számos térinformatikai rendszert dolgoztak már ki a szakemberek, hiszen minden területen más és más módszerek szükségesek a legjobb eredmény eléréséhez. Fontos szerepe van a modellezésben, különböző földrajzi jelenségek megfigyelésében, valamint az információk megjelenítésében is. Geoinformációs, vagy térinformatikai rendszernek is nevezzük.

 

Az adatok elemzéséhez rendkívül jó megoldást nyújt a GIS, amely a térbeli, valamint leíró információkat egyetlen keretbe integrálja. A természeti erőforrások felkutatásában, ezek állapotának megfigyelésében fontos szereppel rendelkezik a térinformatika. Ebben a tudományban olyan dolgok fonódnak össze, mint például a néhány évtizedes múlttal rendelkező számítástechnika, több száz éves földtudományok, valamint több ezer éves térképek. Három nagyobb kategóriába sorolhatjuk a térinformatikai rendszereket, itt meg kell említeni a globális, regionális, valamint lokális geoinformációs rendszereket is.

 

Magyarországon a TIER az a pontos földrajzi adatokat is tartalmazó rendszer, amellyel dolgoznak a szakemberek ezen a területen, azonban ez csupán a professzionalisták rendkívül szűk rétege számára elérhető. A térinformatika fontos szereppel bír a mindennapi életben is, de természetesen a tudomány fejlődése szempontjából is, sok ezren dolgoznak nap mint nap ezen a szakterületen.