szivattyú
Webáruház

A szivattyú működési elve

Előbb vagy utóbb a háztartásban is szükségünk lesz olyan szerkezetekre, amit először az iparban használtak. Ilyen szerkezet a szivattyú, aminek többféle működési elve is van.

Az egyik leggyakoribb a centrifugáló, amikor egy forgó mozgás gondoskodik a folyadék elszállításáról. Ehhez örvénylő mozgásra is szükség van, ami a készüléken áthalad. Ezt a járókerék és a lapátok teszik lehetővé, amelyek a mozgási energiát úgymond felturbózzák, ezáltal a felszínen meg tudjuk nyitni a csapot.

A háztartás és az ipar annyiban tér el egymástól, hogy utóbbihoz sokkal nagyobb teljesítményű szivattyú szükséges. Az iparon kívül lehet, hogy a méretesebb kertes házakhoz vagy a hosszabb locsoló rendszerekhez is szükségünk lesz az erős szivattyúra.

Vásárlásnál mindig több márka közül választhatunk, csak azt kell figyelembe vennünk, hogy pontosan milyen igényeink vannak. Ilyen lehet a szívómélység, a nyomás, a motor erőssége, az emelőmagasság vagy az 1 liter folyadék elszállítása percenként. A folyadékhőmérséklet általában max 50 fok.