Szolgáltatás

A gyermekek szerepe a CSOK igénylése során

CSOK támogatás a gyerekek száma alapján
CSOK támogatás a gyerekek száma alapján

A régen Szocpolként ismert támogatási forma az idei év júliusától jelentősen átalakult, ezáltal pedig az igénylők köre is kiszélesedett. A CSOK kapcsán azonban számos lényeges kérdés felmerül, többek között, hogy mely gyermek után vehető igénybe a támogatás.

Az igénylő által eltartott és közös háztartásban élő vagy vele együtt beköltöző vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igénybe vehető a CSOK, illetve az igénylő gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együtt élő és általa eltartott gyermek után is.

Ezenkívül igénybe vehető abban az esetben is, ha az igénylők legfeljebb két születendő gyermeket bevállalnak, a már meglévő gyerekek számától függetlenül. Fontos, hogy egy gyermek után csak egyszer lehet a CSOK-t igénybe venni.

Lényeges kérdés még, hogy ki minősül gyereknek a CSOK szerint: gyermeknek minősül az igénylő által eltartott vér szerinti, örökbefogadott vagy hatósági, bírósági határozat alapján nevelésbe vett gyermek, aki még nem töltötte be a 16. életévét, illetve nappali tagozaton tanuló gyermek esetén a 25. életévét.