nem hivatalos weboldala

Magyar kutatók fejthetik meg a hideg folt titkát

Magyar kutatók a hideg foltok nyomán

Magyar kutatók a hideg foltok nyomán

Magyar asztrofizikusok felfedezése sokat segít abban, hogy jobban megérthessük a titokzatosnak tartott hideg foltokat, amelyekkel számos szakember foglalkozott már. Az asztrológia területén a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society az egyik legrangosabb folyóirat, ennek április számában jelent meg a tudósok tanulmánya. A kutatásban részt vett az MTA-ELTE Lendület asztrofizikai kutatócsoport, valamint a Hawaii Egyetemen dolgozó magyar tudósok. A hideg folt megértése fontos lépés lehet, hiszen ezáltal könnyebben érthetjük meg az univerzum fejlődését is.

 

A korai univerzum hőtérképén furcsa, hideg foltokat is felfedeztek korábban a szakemberek, a legjelentősebbet 2004-ben. Érdekes ezekkel kapcsolatban az, hogy a hideg foltok hőmérséklete 70 mikrokelvinnel eltér a háttérsugárzás átlaghőmérsékletétől, ami jelentős, mivel ez az átlagos hőingadozás négyszerese. A magyar szakemberek újszerű elmélettel álltak elő, ami sok részletet megmagyarázhat. Eszerint nem a mikrohullámú háttérsugárzás forrásának hőmérsékleti ingadozása okozza az eltérést, hanem egy olyan szupergalaktikus struktúra, ami a forrás és a Föld között található.

Print Friendly, PDF & Email
Figyelem!
Ez egy nem hivatalos honlap!
Alapítványi Támogatók Közleményei

GIS modul a II. kerületi Önkormányzat weboldalán 2005 március 1 – el indult el a www.masodikkerulet.hu – oldalon a TÉRTÁJ (Térképes Tájékozató Rendszer) térinformatikai eszközkészletet alkalmazó webe... » bővebben