nem hivatalos weboldala

Az Antarktisz jege megváltoztathatja a Föld képét

Kellemetlen tudományos jóslatok

Kellemetlen tudományos jóslatok

Az Antarktisz egyre nagyobb mértékben olvadó jege jelentős százalékokban növeli a tengerek vizét, erre a következtetésre jutottak a legújabb, ezzel kapcsolatos tudományos kutatások. Azt már hosszú ideje tudjuk, hogy a gleccserek folyamatosan olvadnak, azonban pontos számadatokkal ritkán találkozhatunk, a tudomány ezen területéről azonban most éppen ilyen hírek érkeztek. A NASA műholdas kalkulációi azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben évente kb.

 

130 milliárd jég vizével nőnek a tengerek, ami egy hatalmas szám. Azonban az olvadás nem állt be egy adott szintre, hanem évről évre gyorsulás figyelhető meg, ami tovább nehezíti a helyzetet. A déli-sarkvidéki olvadás kapcsán a legrosszabb forgatókönyv az, hogy egy-két évszázad alatt három méterrel emeli meg a tengerek szintjét, ami hatalmas mennyiség, hiszen rengeteg sűrűn lakott partvidéknek okozna ezáltal óriási problémákat. A tudományos eredmények azt is megmutatják, hogy a melegedés, így az olvadás mértéke is az Antarktisz esetében a legnagyobb, ami azért van, mert ez a terület egy nála sokkal melegebb óceánba nyúlik bele.

 

A víz alulról kapcsolódik a jéghez, amit ilyen módon melegít fel, ez pedig olvadáshoz vezet, a jég pedig folyamatosan visszahúzódik a szárazföld irányába. A félsziget legnagyobb része, 97 százaléka még mindig jég alatt van, azonban az a 3 százalék is hatalmas területeket rejt magában, egész völgyek kerültek ki a jég borítása alól. A geológusok is felfigyeltek erre a helyzetre, amit ijesztőnek tartanak ezen a szakterületen is.

Print Friendly, PDF & Email
Figyelem!
Ez egy nem hivatalos honlap!
Alapítványi Támogatók Közleményei

GIS modul a II. kerületi Önkormányzat weboldalán 2005 március 1 – el indult el a www.masodikkerulet.hu – oldalon a TÉRTÁJ (Térképes Tájékozató Rendszer) térinformatikai eszközkészletet alkalmazó webe... » bővebben